

Bahan utk Roti
- 300g tepung roti
- 50g butter
- 1 biji telur
- 50g gula halus
- *100ml fresh milk + air suam
- * 8g dry yeast
- 1 sudu kecil garam
Filling
- 2-3 sudu kecil cinnamon powder (ikut suka )
- 60g gula perang
- 20g butter-suhu bilik
Icing
- 50g cream cheese - suhu bilik
- 20g butter - suhu bilik
- 60g gula aising
- secubit garam
- beberapa titik vanila esen
Cara-cara
- Cara buat roti: Gaulkan butter dengan tepung sehingga jadi macam serbuk roti
- Kemudian masukkan gula. Kacau dengan sudu sehingga bergaul rata.
- Masukkan yeast yang telah direndam bersama air dan susu
- Masukkan pula garam, telur.
- Uli sehingga tak melekat ditangan atau sehingga licin.
- Tutup doh dengan kain lembab. Biarkan naik sehingga 1.5 kali ganda. Bila dah naik, buatkan bentuk bulat sekali lagi dan rehatkan selama 10 minit.
- Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Ambik 1 bahagian dan canaikan.
- Kemudian letakkan bahan-bahan filling.

9. Seterusnya gulung. Potong doh tadi lebih kurang 3 inci (terpulang mengikut kesukaan masing-masing)
10. Ulang untuk doh yang sebahagian lagi.
11. Letak ke dalam tray. Biar naik lagi. Bakar dengan suhu 180C selama 12-15 minit.
12. Sementara itu sediakan aisingnya. Masukkan semua bahan-bahan untuk aising ke dalam mangkuk. Pukul sehingga jadi bentuk krim.

13. Bila roti dan masak( ketika masih panas), letaklah aising 1-1/2 sudu besar ke atas setiap roti. Jangan letak terlampau banyak aising. Aising yg banyak boleh menghilangkan kesedapan rasa roti.
0 comments:
Post a Comment