Pages

Friday, May 6, 2011

Cinnamon Rolls



















Bahan utk Roti

  • 300g tepung roti
  • 50g butter
  • 1 biji telur
  • 50g gula halus
  • *100ml fresh milk + air suam
  • * 8g dry yeast
  • 1 sudu kecil garam
* yeast direndam ke dalam air (tunggu sehingga timbul buih2 gelembung)


Filling
  • 2-3 sudu kecil cinnamon powder (ikut suka )
  • 60g gula perang
  • 20g butter-suhu bilik

Icing
  • 50g cream cheese - suhu bilik
  • 20g butter - suhu bilik
  • 60g gula aising
  • secubit garam
  • beberapa titik vanila esen

Cara-cara

  1. Cara buat roti: Gaulkan butter dengan tepung sehingga jadi macam serbuk roti
  2. Kemudian masukkan gula. Kacau dengan sudu sehingga bergaul rata.
  3. Masukkan yeast yang telah direndam bersama air dan susu
  4. Masukkan pula garam, telur.
  5. Uli sehingga tak melekat ditangan atau sehingga licin.
  6. Tutup doh dengan kain lembab. Biarkan naik sehingga 1.5 kali ganda. Bila dah naik, buatkan bentuk bulat sekali lagi dan rehatkan selama 10 minit.
  7. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Ambik 1 bahagian dan canaikan.
  8. Kemudian letakkan bahan-bahan filling.

9. Seterusnya gulung. Potong doh tadi lebih kurang 3 inci (terpulang mengikut kesukaan masing-masing)

10. Ulang untuk doh yang sebahagian lagi.

11. Letak ke dalam tray. Biar naik lagi. Bakar dengan suhu 180C selama 12-15 minit.















12. Sementara itu sediakan aisingnya. Masukkan semua bahan-bahan untuk aising ke dalam mangkuk. Pukul sehingga jadi bentuk krim.


13. Bila roti dan masak( ketika masih panas), letaklah aising 1-1/2 sudu besar ke atas setiap roti. Jangan letak terlampau banyak aising. Aising yg banyak boleh menghilangkan kesedapan rasa roti.

Resepi asal di ambil dari sini. Telah diolah mengikut kesesuaian saya.

0 comments: