Pages

Wednesday, May 25, 2011

Apple pie




Bahan-bahan :

Untuk Pastry :

215 g tepung / tepung naik sendiri
1/4 tsp garam
50 g gula castor
125 g butter
*1 biji telur dipukul
- 1/2 biji telur digunakan utk pastry
- 1/2 biji telur lagi disapu atas permukaan pastry
1 biji free telur kuning

filing:
2 biji buah apple (potong nipis)
1 sb serbuk cinnamon
1 sb gula (masak dgn apple)
1 sb susu segar
1/4 cwn mentega


Cara Masak

1. Membuat Doh : campur semua bahan untuk membuat base sehingga menjadi doh. Balut dgn cling wrap dan letak dlm peti ais sementara membuat filing.
2. Membuat filing : Gaulkan apple dengan cinnamon. Masak gula dgn mentega untuk karamel. Setelah cair, masukkan susu segar. Kemudian masukkan apple + cinnamon. Masak sehingga apple empuk.
3. Panaskan oven 170 degree selama 5 minit
4. keluarkan doh tadi dan potong dua bahagian. Canai setiap bhgn nipis2 (ikut besar acuan).
Masukkan doh ke dlm acuan. Tuangkan filing ke atas doh.
5. akhir sekali,letak doh satu lagi utk menutup apel. Sapu doh dengan telur yang telah dipukul. Cucuk doh dgn garpu. Tutup atas pai dgn aluminium foil.
6. Bakar 20 min , 170 degree.

0 comments: